Blog

Mode door de jaren heen

28-10-2013 10:00

De middeleeuwen

Mode was in de tijd van de middeleeuwen gekoppeld aan sociale klasse. Dit hield in dat de boeren bevolking in die tijd voornamelijk eenvoudige, zelfgemaakte kleding droegen, terwijl de rijke stadslieden gekleed gingen in prachtige kleding gemaakt van luxe stoffen als fluweel en zijde. De mannen van het platteland droegen kleding tot boven hun knieën met eronder een maillot. Op het hoofd werd een soort capuchon gedragen, tegen wind en regen. De schoenen waren in die periode nogal puntig. Vrouwen droegen langere kleding dan mannen. De rijke stadslieden (de adel) droegen mantels. De jurken van de vrouwen reikten tot over de enkels. De kleuren van de kleding van de rijken had veelal een bepaalde betekenis.

De Renaissance

De mens van de renaissance was de strakke kleding van de middeleeuwen zat. Mensen wilde zich vrijer kunnen bewegen. Ze knipten kleding open en maakten ze wijder. Hiermee begint de spletenmode die de gehele 16e eeuw duurde. Alle onderdelen zoals mouwen en broekspijpen werden van een split voorzien. De mode werd in die tijd bepaald door de rijke kooplieden. De kleding was donker en zeer pronkerig en er werden bovendien opzichtige gouden kettingen en ringen gedragen. Vrouwen droegen korsetten waardoor ze een zeer strak bovenlijfje kregen. Daaronder droegen ze zeer wijde hoepelrokken tot op de enkels. De rokken zijn van voren voorzien van een ruime split. De mannen in Engeland en Duitsland droegen grote vierkanten jassen gevoerd met bont. De mannen in Spanje droegen ballonbroeken met spleten en eronder lange strakke kousen. De schoenen hadden brede neuzen en waren vaak voorzien van een split. De mannen droegen veelal een baret met veer erop.

De 17de eeuw

De 17e eeuw, is voor Nederland de Gouden eeuw. Een nieuwe klasse van jonge rijke kooplieden ontstond. Deze gingen zich kleden als adel. Ze gebruikten kleurrijke, dure stoffen met veel kant. Ouderen houden echter nog lang vast aan de kleding van de Renaissance, het zwarte regentenkostuum. Het haar zat onder een mutsje. Dit bestond uit een ondermuts en daarboven een siermutsje. De man in Nederland draagt een knielange pofbroek. Hij draagt een hoed van beverhaar. De band van de hoed was van zilver en werd versiert met edelstenen. In de tweede helft van de 17de eeuw , de Barok, is alle kleding statig, maar ook indrukwekkend. Alle versieringen zijn zwaar en symmetrisch. Er wordt veel gebruik gemaakt van tegenstellingen in vormen, maar ook in kleuren. De kleuren zijn dieper en warmer. Kleding straalt macht en trots uit, zowel voor mannen als voor vrouwen.

De 18de eeuw

De rijke vrouwen droegen in deze periode extreem wijde jurken, die waren versierd met kant en linten. De taille van de jurk was zeer smal. Hierdoor leken de vrouwen erg slank. Vooral kapsels trekken de aandacht. Pruiken worden steeds rijker versierd. Ze konden soms een halve meter hoog zijn. De heren droegen schoenen met grote gespen, witzijden kousen, een nauwsluitende kniebroek, een lang en prachtig geborduurd vest en een jas. Een kanten kraag, kanten manchetten en een kleine driekantige steekhoed.

De 19de eeuw

Door de Franse revolutie kwam er een einde aan de overdadige versieringen van de kleding. Vrouwen droegen een eenvoudige vormloze japon met korte mouwtjes. De taille zit hoog, net onder de borsten. Vlak onder de buste en aan de wijd uitgesneden hals werd de jurk met een bandje gerimpeld. Dit doet denken aan de tunica die met een koord om het middel werd vastgebonden. Er worden doorzichtige stoffen gebruikt, zoals mousseline en tule. Na 1850 werden de rokken weer heel wijd. De onderrokken werden in die tijd verstevigd door paardenhaar. Natuurlijk was deze kleding erg onhandig en de ‘tournure' deed zijn intrede. Dit was een rok, die alleen extra ruimte had aan de achterkant. Dit benadrukte het achterwerk van de vrouwen. Een erg belangrijk feit in de 19e eeuw is de opening van het eerste Haute-couture huis in 1858 in Parijs. Dit werd gedaan door modeontwerper Charles Frederick Worth.

De 20ste eeuw

Paul Poiret wilde de mode veranderen. Hij ontwierp zijn jurken zo dat er geen korset meer nodig was. De kleding was comfortabel en gaf bewegingsvrijheid. De kleding had geen taillelijn, maar was alleen iets strakker onder de boezem. Verder viel de jurk losjes naar beneden en bevatten zijn ontwerpen veel oriëntaalse invloeden. Hij gebruikte fijne, zachte stoffen en zorgde voor kleuren als dieprood, roze, groen en geel. Toen de eerste oorlog uitbrak, kwam de modewereld voor een groot deel stil te liggen. Veel mensen gingen het leger in. Pas in de jaren 20 werd de modewereld weer wakker. De kledingindustrie ontdekte toen hoe het grote publiek kon worden bereikt via de amusementsindustrie. Steeds meer mensen gingen zich kleden volgens de laatste mode en bezochten de bioscoop, theaters en bars.

De jaren ‘30

Na de Wall Street-crash in 1929, kwam er binnen de maatschappij een terugkeer naar de traditionele waarden. De vrouw moest voor de kinderen en het huishouden zorgen en netjes gekleed zijn. Het rechte, sportieve uiterlijk van de voorgaande jaren werd verruild voor een traditionele en elegante vrouwelijke look. De taille werd weer benadrukt en de hoeden werden groter. Vrouwen droegen ook steeds vaker mantelpakjes. Het nieuwe ideaalbeeld had brede schouders (door schoudervullingen) en smalle heupen, hierdoor ontstond een driehoekvorm. De mouwen van jasjes en blouses waren lang en wijd en de rok reikte tot halverwege de kuit. Versiering was de parelketting. Avondjurken waren langer en schuin gesneden en waaierden uit vanaf de heup of van satijn, de zogenaamde halterlijnjurken.

1940

Smalle taille met lange rok. Mannen in pak met hooggesloten jas en strakke broek.

1950

Rock-'n-roll: wijde rokken met petticoats, paardenstaarten en platte schoenen. Jongens met jeans, kuiven en leren Jacks.

1960

Rok boven de knie, minirok en hotpants. De mannenkleding krijgt meer kleur.

1970

Rokken tot op de enkels en wijd uitlopende broekspijpen.

1980

Schoudervullingen en  invloeden vanuit meerdere culturen. Men gaat sportkleding als gewone kleding dragen.

1990

Kleding sluit nu meer aan met het lichaam. Naveltruitjes en heupbroeken worden steeds meer gedragen door meisjes.

Vanaf 2000

Vrouwen en meisjes droegen schoenen en laarzen met ronde of platte tenen. Opgedirkt, vrouwelijke stijlen werden opnieuw geïntroduceerd in de loop van het decennium, als damesmode afgestapt van de meer unisex stijlen van de jaren 1990. Vanaf 2001, droegen de vrouwen denim minirokken , burberry , hip-hop geïnspireerde joggingbroek, ugg boots , Daisy Dukes , geript "distressed" jeans, flip-flops , poncho's , wijd uitlopende broeken , denim jasjes, preppy polo shirts met geknald kragen , en tank bovenaan het blootstellen van het middenrif. Kleuren zoals baby blauw , geel en roze waren populair.

Wil jij met eigen ogen de mode zien van tegenwoordig in één van de grootste modesteden te wereld: Parijs, Milaan, New York of een andere stad, alleen je hebt het geld er niet voor, bent ervoor aan het sparen? Dan heb ik hier een mogelijkheid om je droom eerder te verwezenlijken.  Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen en met dit verdiende geld deze steden kan bezoeken? Wil je weten hoe je via online marketing, door het binnenhalen van leads, creëren van traffic en uiteindelijk de verkoop van je product geld kan verdienen, druk dan op de onderstaande link. Ik zal je dan uitgebreid informeren over deze mooie manier van online passief inkomen verdienen. Aan jou de keuze! Druk op de link en laat je niet langer leiden, maak deze keus die je een stap dichter bij je dromen brengt! 

Het ontstaan van mode

28-10-2013 09:56

 

Vroeger was mode enkel bedoeld om het lichaam te beschermen tegen invloeden (kou, regen etc.) van buitenaf. Vandaag de dag zie je dat mode veel meer een manier is om jezelf mooi te maken en je te onderscheiden van andere (groepen) mensen.

Volgens Wikipedia is mode: "De manier waarop kleding, leefstijlen en opvattingen op een bepaald moment in de tijd aantrekkelijk worden gevonden. Mode was vroeger dat wat 'voorgeschreven' werd door de modehuizen, maar tegenwoordig meer en meer een afspiegeling van op straat ontstane kledingstijlen die dan door de stijlbureaus en mode bedrijven opgepikt worden. 

Mode bestaat al heel lang. Misschien nog niet in de tijd van Adam en Eva, maar zeker in de tijd van de Grieken en Romeinen werd er al veel aandacht aan besteedt. In de Middeleeuwen zie je bij de Adel de meest chique kleding voorbij komen. Kleding was in die tijd zeer gekoppeld aan de sociale klasse waartoe je behoorde. Het gewone volk liep in die periode namelijk nog in ouwe vodden. Na de Franse Revolutie veranderde dit.

Toen ik 14 jaar was droeg ik broeken met wijd uitlopende pijpen. Ik dacht op die leeftijd dat dat enorm vernieuwend en hip was. Een aantal jaar later was deze broek volkomen ongepast en raakte de baggy jeans in. Inmiddels, weer een aantal jaar later zie ik, naast de skinny jeans, de broek met wijd uitlopende pijpen weer terugkomen.

De boodschap van bovenstaand stukje is dat mode een soort cirkel doorloopt met hier en daar wat excentrieke uitspattingen. Daarnaast is het bij de ene cultuur uit den boze voor vrouwen om met blote borsten te lopen en binnen een andere cultuur bizar om met bikini te lopen. Het is niet geheel duidelijk waardoor mode verandert. Wel zie je dat er na een grote gebeurtenis vaak een reactie ontstaat op het gebied van mode. Na de Tweede Wereld oorlog ontstond de New Look. De new look was een reactie op de militaristische vrouwenmode die tijdens de oorlog werd opgedrongen. Dankzij de vrouwelijkheid en romantiek van deze nieuwe stijl, werd deze ervaren als een ware revolutie na de donkere oorlogsjaren.

Mode richt zich vandaag de dag vooral op jonge mensen. Vrouwen willen zich onderscheiden van mannen en dragen daarom kleding waarin hun vrouwelijk lichaam extra zichtbaar is. Te denken valt hierbij aan: versiering in het haar, pumps, sjaaltjes, tailleriemen, veel sieraden etc.

Bijna iedere dag is er wel een programma op televisie wat gaat over fashion en uiterlijk. Het beste voorbeeld hiervan is de maandagavond van RTL4. Opeenvolgend kan je hier 's avonds kijken naar Hollands Next Top Model, Project Catwalk en Janice Dickenson Modelling Agency. Ruim drie uur lang televisie over make-up, fashion, diëten, modellen, magazines en glamour. Overal gaat het om mooi zijn, de beste zijn, degene zijn met het meest perfecte lichaam, de mooiste kleding en het knapste koppie.

In tijdschriften wordt de nieuwste mode geshowd door meisjes met maatje 34 en in etalages van kledingwinkels staan paspoppen met maatje 36. Ben je wat voller of gewoon vrouwelijker, dan ben je "minder mooi" en staat de speciaal ontworpen voor maatje 36 kleding je toch wat minder leuk dan hoe het eruit zag in dat ene tijdschrift.... Vreemd eigenlijk, want de gemiddelde Nederlandse vrouw heeft toch echt maat 40/42!

Voor veel meiden is het modellenleven een droom. Met name voor meiden die in het dagelijks leven niet "echt" gezien lijken te worden door hun omgeving. Als je model bent, word je door iedereen gezien, geambieerd, sta je op voorpagina's van glimmende glossy's en leef je een glamourleven....althans, dat is wat veel meiden denken.

Een tijdje geleden vertelde een meisje van 15 jaar oud mij dat ze foto's van zichzelf naar een zeer gerenommeerd modellenbureau had gezonden. Het was een bureau wat per jaar niet meer dan zo'n 12 nieuwe modellen in haar bestand opneemt.

Naast het feit dat dit meisje niet langer was dan 1,60 meter en zij geen postuur had voor een maatje 34, had zij ook geen bijzonder knap of apart gezichtje. Zij werd dus direct afgewezen door het modellenbureau op grond van het gegeven dat ze niet de juiste maten had......Nog de volgende dag besloot dit meisje op dieet te gaan. Ze vroeg me: "Misschien dat ze me wel willen als ik tien kilo lichter ben?"

Los van het feit dat er maar weinig meiden zijn die aan de strikte eisen van een modellenbureau kunnen voldoen, is ook de droom van het modellenbestaan niet altijd even glamorous als men denkt. Veel modellen reizen van hot naar her en zijn hierdoor weinig thuis. Je bent voortdurend bezig met je uiterlijk en je lichaam. Een groot gedeelte van de dag loop je door een onbekende stad zoals Milaan op weg naar castings.

Castings zijn een soort van audities en vinden overal en nergens door de stad plaats. Jonge meiden die starten als model raken hierdoor nogal eens de weg kwijt. Bij een casting wordt er naar je foto's gekeken die je bij je hebt in een boek (portfolio). Er wordt weinig gesproken en vaak sta je binnen een paar minuten weer buiten om je weg te vervolgen naar een andere casting. Natuurlijk gaan er veel meer meiden naar de castings waar jij heen bent geweest. Soms zelfs wel honderden andere meiden en moet je uren wachten. De kans dat je daadwerkelijk geboekt (uitgekozen) wordt voor een opdracht is dus niet altijd zo groot.

Na een lange dag door de stad sjouwen, kom je veelal terug in een door het modellenbureau gehuurd appartement, waar meerdere meiden verblijven. De volgende dag moet je weer vroeg opstaan om naar nieuwe castings te gaan. Echt uitgaan of leuke dingen ondernemen is er veelal niet bij. De komende twee dagen zijn volgeboekt met castings en daarna vlieg je 's morgens, al hopend geboekt te worden voor een opdracht, vroeg terug naar Amsterdam. Hoezo glamorous.....?

Wil jij de wereld zien zonder afhankelijk te zijn van een baan. Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen en met dit verdiende geld een wereldreis maken? Wil je weten hoe je via online marketing, door het binnenhalen van leads, creëren van traffic en uiteindelijk de verkoop van je product geld kan verdienen, druk dan op de onderstaande link. Ik zal je dan uitgebreid informeren over deze mooie manier van online passief inkomen verdienen. Aan jou de keuze! Druk op de link en laat je niet langer leiden, maak deze keus die je een stap dichter bij je dromen brengt!

Zelfontwikkeling

28-10-2013 09:52

Jezelf accepteren: Vergelijk je jezelf vaak met een ander, maak je je zorgen om je uiterlijk of wil je aardig gevonden worden? Vindt je het moeilijk om voor jezelf te kiezen en verplaats je je teveel in een ander?

Dit soort gedrag kan je aardig bezig houden. Je zoekt naar bevestiging door anderen, maar vergeet dat jij de enige bent die jou dat kan geven. Voor je het weet ben je jezelf kwijt en ben je geabsorbeerd door de mensen met wie je omgaat. Je basishouding is onzekerheid. Wat je kunt ontwikkelen, is het accepteren van jezelf, zoals je bent.

 

Om je beter bewust te worden van je sterke kanten is het een goed idee eens stil te staan bij de hoogtepunten die je in je leven hebt bereikt. Je hebt daarvoor bepaalde kwaliteiten ingezet. Tijdens je leven heb je successen geboekt op allerlei gebied, klein en groot. Het kan het behalen van een zwemdiploma zijn, het plukken van een bos bloemen waar je moeder heel blij mee was, of het behalen van een schooldiploma. Probeer nu zelfs eens jou succes op papier te zetten tijdens perioden van zeven jaar in je leven en wees niet te bescheiden. Wat iets tot een succes maakt in jouw leven is helemaal je eigen keuze. Zelfs als de omgeving niets heeft gemerkt kan iets dat jij gepresteerd hebt voor jou heel belangrijk zijn geweest. Waar jij goed in bent, is voor een ander een hele opgave. Waarvan jij zegt: ‘’het is toch heel normaal dat ik zo doe? Dat gaat toch vanzelf?, is voor een ander vaak helemaal niet zo vanzelfsprekend. Deze kwaliteiten zijn jouw kernkwaliteiten! Ze zijn je niet aangeleerd, maar je hebt ze zelf ontwikkeld gedurende je leven. Ze komen uit jou zelf en je vindt het heel normaal dat je ze hebt. Het is heel goed je bewust te zijn van je eigen kwaliteiten, zodat je ze doelbewust in kan zetten als het nodig is.

Je weet nu vast wat je sterke punten zijn, maar je weet vast beter wat je zwakkere eigenschappen zijn. Wat mislukt altijd? Waar ben je erg slecht in? Waarin overdrijf je altijd en weet je geen maat te houden? Misschien ben je weleens jaloers op iemand anders, omdat die persoon een kwaliteit bezit die jij ook graag zou willen hebben. Of je bewondert iemand om een bepaalde eigenschap.  

 

Om jezelf te kunnen, en vooral te willen ontwikkelen, heb je energie nodig op geestelijk en lichamelijk gebied. De geestelijke energie bepaalt vaak hoe het gesteld is met de lichamelijke en andersom. Je kunt jezelf moe ‘denken’. Wanneer je niet teveel energie krijgt, maar zelf ook niet veel geeft, zuinig omspringt met je energie, vind je weliswaar balans in je energie, maar wil je zo leven? Een groot vreugde vuur is toch veel mooier dan zo’n klein armzalig smeulend vuurtje?

 

Energie voor inspiratie en visie vind je pas als je je zorgen, verdriet en andere sores zowel in je werk als thuis onder ogen hebt gezien en je je bewust bent van het leven dat je leidt. Als je bijvoorbeeld ontevreden bent met je werk of relatie en niet genoeg ruimte neemt om daar iets aan te doen dan kun je niet vanuit een ‘’opgeruimde’’ situatie beginnen met het creëren van iets nieuws.

 

Wat geeft jou energie? Wat opvalt als mensen het over energie hebben, is het verschil tussen energie die je krijgt door contact met anderen en energie die je opdoet door juist alleen te zijn. Wat vaak genoemd wordt is het weer. Sta even stil bij het opladen en leeglopen: inventariseer eens waar je energie van krijgt in het dagelijks leven, en wat energie vreet.

 

Het hoofd en hart in balans?

 

Het hoofd staat symbool voor het cognitieve brein. Verstand. Wij denken, redeneren en plannen met ons hoofd. Kennis en informatie is cognitief. Mensen die veel met hun hoofd doen, hebben vaak een grote binnenwereld, met plannen, gedachten en dromen. Zij praten soms moeilijk over emoties en hebben soms moeite met het contact met hun gevoel.

Het hart staat symbool voor het emotionele brein. Gevoel. Instinct. Wij voelen met ons hart. Emoties als blijdschap, verdriet, angst en woede voelen we.

Als gevoel en verstand in balans zijn, dan kan je leven kloppen en heb je waardering voor je manier van leven. Het is een wisselwerking, die in goede harmonie moet zijn. Emotionele intelligentie komt het beste tot uitdrukking als het cognitieve en emotionele brein samenwerken.

In dit verhaal gaat het erom of je je bewust wordt van je leefpatroon! Bepaal je normen, waarden, overtuigingen en drijfveren hoe je in het leven staat. Je hebt je eigen manier van leven gecreëerd, ook al denk je dat jijzelf daar niet zoveel aan kunt veranderen, en het vooral aan de buitenwereld ligt dat jij zo leeft. Dit patroon zou je kunnen doorbreken als je zou willen.

 

Hoe? Een begin: Loop door je woonplaats op een druk moment, waarbij je genoeg ruimte neemt op het trottoir. Normaal gesproken ga je opzij voor een tegenligger, maar nu doe je dat niet. Je blijft resoluut maar vriendelijk op dezelfde manier doorlopen. Je zult merken dat de andere opzij gaat, zonder dat dit een probleem is.  Loop daarna nog een ommetje en let alleen op de mensen die vrolijk kijken en niet op de chagrijnig kijkende mensen. Word je er zelf vrolijk van?

Kijk nog eens terug naar je minder goede eigenschappen, valkuilen en irritaties. Bij de meeste mensen zit hier onzekerheid bij. Bij het begrip onzekerheid krijg je alleen negatieve associaties. Onzekerheid wil je niet voelen, dat is de kant die je verafschuwt. Zodra je bang bent onzeker te worden, in wat voor situatie dan ook, zul je proberen het tegenovergestelde, namelijk zelfstandigheid, bij jezelf te vergroten. Door je onafhankelijk, zeker van jezelf en sterk voor te doen, lijk je je onzekere kant te verdringen. Hiermee verspil je veel energie. Als je alles wat bij je onzekere gedrag hoort wil verdringen en als negatief bestempeld, en het tegenovergestelde verheerlijkt, als ideaal ziet, loop je de kans heel vaak ontevreden over jezelf te zijn en een ander te willen zijn dan jezelf bent. Probeer nu een de positieve kanten op te schrijven van je onzekerheid en de negatieve kanten van je zelfstandigheid. Door dit te doen kun je op een evenwichtigere manier naar twee uitersten van jezelf kijken. Laat de positieve associaties die je nu hebt bij onzekerheid goed tot je doordringen, Misschien kun je deze kan nu beter gaan accepteren. Het doel hierbij is je energiebalans weer terug te vinden waar je tevreden over bent. Naast de rollen die je speelt kun je ook stilstaan bij de activiteiten die je onderneemt.

 

Maak een lijstje op basis van de volgende vragen:

 

1.       Wat gun ik mezelf?

2.       Wat laat ik liggen en kom ik niet aan toe?

3.       Wat moet ik van mezelf?

4.       Wat wil ik niet meer doen en stop ik geen energie meer in?

Probeer de antwoorden op vraag 1 te versterken, de antwoorden van vraag 2 toe te laten tot de antwoorden van vraag 1, de antwoorden van vraag 3 leuk vinden, uitbesteden of er vrede mee hebben, en vraag 4 zo leeg mogelijk houden!

 

‘’Stilstaan bij jezelf … en dan weer doorlopen van Marijke van den Hoonaard.

‘’Energie krijgen, verliezen en de balans vinden!’’

‘’Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken!’’

Wil jij financieel onafhankelijk zijn? Je dromen najagen, geen onzekerheid meer over voldoende inkomen? Dit doe ik onder anderen door passief geld te verdienen. Aan jou ook deze keuze. Om eerlijk te zijn had ik tot een paar jaar geleden zelf ook nog nooit van passief inkomen gehoord. Dus een van de redenen dat niet iedereen dit doet is omdat heel veel mensen deze manier van passief inkomen vergaren gewoon niet kennen. Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen? Klink op onderstaande button en stel niet langer uit. Neem ACTIE.

Komt geweld tegen homo’s en lesbo’s voor?

28-10-2013 09:47

JA! 

Sommigen van ons hebben te maken met geweld vanwege het feit dat we homo of lesbisch zijn. Homoseksuele mannen en vrouwen kunnen mishandeld worden door familieleden of stenen door de ramen krijgen van hun buren. Ze kunnen in elkaar geslagen worden op school, in de buurt en bij het uitgaan. Anti-homoseksueel geweld op straat werd vroeger ook wel potenrammen of pottenrammen genoemd. Het woord poot werd gebruikt als scheldwoord voor homomannen, het woord pot voor lesbische vrouwen. Jongeren die homo’s en lesbo’s slaan doen dat vaak omdat ze willen bewijzen dat ze sterk en macho zijn. En soms omdat ze zelf homoseksuele gevoelens hebben die ze willen verstoppen.

Ondanks de forse stijging van gemelde incidenten tegen homo's, is Nederland nog steeds één van de meest homotolerante landen van de wereld. De problemen die er zijn, worden voornamelijk veroorzaakt door - allochtone en autochtone - groepen jongens die homo's niet accepteren zodra zij zich als zodanig 'outen'. 'Zij vinden dat je niet mag zien dat iemand homo is.' Dit staat haaks op de emancipatiebeweging die homo's de laatste jaren hebben doorgemaakt. Het merendeel van Nederland zou graag zien dat de politie feller op zou treden tegen homogeweld, door daders achter slot en grendel te zetten, hen hogere straffen te geven en waar nodig straatverboden op te leggen. 'Pas dan geef je als samenleving een duidelijk signaal: wij zijn het niet met jullie eens, jullie gedrag is ontoelaatbaar.'

Discriminatie en geweld tegengaan

Het kabinet wil dat homo’s en lesbo’s niet meer gediscrimineerd worden en niet meer te maken krijgen met geweld. Enkele maatregelen van onze regering zijn:

1.       Betere voorlichting zodat slachtoffers en getuigen eerder aangifte te doen van discriminatie en geweld. Dit betekent onder andere betere voorlichting op scholen.

2.       De overheid  gaat discriminatie van homoseksuelen en transgenders beter registreren.

3.       Geweld met discriminatie als motief zwaarder bestraffen.

4.       De veiligheid en weerbaarheid van kwetsbare groepen vergroten, zoals homoseksuele jongeren die uit de kast willen komen.

Lokaal beleid homo-emancipatie

De overheid wil de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van homo’s en lesbo’s ook op lokaal niveau versterken. Daarom werkt zij op dit gebied samen met 41 koplopergemeenten. Deze gemeenten zetten zich in voor homo-emancipatie. Zij pakken geweld tegen homoseksuelen op straat en in de wijk aan. De gemeenten krijgen daarvoor een financiële bijdrage van het kabinet. Doel is om geweld tegen homo’s en lesbo’s te voorkomen en de sociale acceptatie te vergroten. Bijvoorbeeld door jongerenwerkers op te leiden. Maar ook door veilige ontmoetingsplaatsen voor jonge homo’s tot stand te brengen, maatschappelijke hulpverlening en advies te geven en activiteiten op scholen te organiseren.

Veilige scholen voor homoseksuelen

Homoseksuele leerlingen en docenten moeten voor hun geaardheid kunnen uitkomen. Ze moeten beschermd worden tegen pesterijen, intimidatie of ongewenste seksuele handelingen. Om dit te bereiken komt er een betere incidentenregistratie op scholen. En er loopt een pilot voor 130 basisscholen en middelbare scholen. Zij gaan aan de slag met een pakket aan maatregelen gericht op sociale veiligheid van homo’s en lesbo’s. COC Nederland en de onderwijsalliantie bekijken hoe de acceptatie van  homo’s en lesbo’s binnen mbo-instellingen kan verbeteren. De veiligheid van LHBT-medewerkers en LHBT-studenten komt ook in de monitor Sociale veiligheid mbo (deze verschijnt in 2014).

Voorlichting op scholen over seksuele diversiteit in de samenleving

Scholen moeten sinds 1 december 2012 voorlichting geven over seksualiteit en seksuele verschillen. Het kabinet heeft dit laten opnemen als kerndoel voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Tussen 2012 en 2014 doen 140 scholen mee aan een proef met voorlichting over seksuele diversiteit.

Niet alle homoseksuelen voelen zich veilig genoeg om uit de kast te komen. Bijvoorbeeld op het werk, op school, in de sport, in de zorg of in de woonwijk. Daarom wil het kabinet de sociale acceptatie bevorderen van homo’s en lesbo’s.

Gay-Straight Allianties

Tot en met 2014 geeft het kabinet 4 Gay-Straight Allianties financiële steun. Gay-Straight Allianties zijn landelijke samenwerkingen van homo-organisaties en algemene maatschappelijke organisaties. Zij bevorderen samen, op hun eigen terrein,  de veiligheid en de sociale acceptatie van homo’s en lesbo’s:

1.       de onderwijsalliantie;

2.       de ouderenalliantie;

3.       de sportalliantie;

4.       de wijkalliantie

Homo’s en lesbo’s bij de overheid hebben het Dutch Government Pride Platform opgericht. In dit roze personeelsplatform hebben homo’s en lesbo’s die werken bij de overheid zich verenigd om emancipatie op de overheidswerkvloer sterk te bevorderen.

Toch vraag ik me weleens af of homoseksualiteit ooit honderd procent geaccepteerd zal worden. Het is een droom die ik koester, maar ik besef ook dat ik als homo altijd tot een minderheid zal behoren en daarmee altijd in een kwetsbare positie sta.

Maar toch jaag ik mijn dromen na. Dit doe ik onder anderen door passief geld te verdienen. Aan jou ook deze keuze: Laat je je nog langer afleiden door dit soort tijdvreters of maak de keuze dat je je focust op de dingen die je een stap verder brengt in de richting van jou dromen?

De keus is aan jou. Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen? Klink op onderstaande button en stel niet langer uit. Neem ACTIE.

  

Dansen als kunst

28-10-2013 09:42

Dans is waarschijnlijk zo oud als de mensheid. Veel dansen hadden te maken met de heersende landbouwcultuur en waren vaak religieus of ritueel van aard. Toch blijft de wereldse functie van dansen als vermaak en plezier bestaan. In de Renaissance wordt dans verheven tot een kunstvorm. Deze dans heeft regels, vastgestelde passen met een voorgeschreven wijze van uitvoering. Juist daarom maakte het hofballet tijdens de regeringsperiode van Lodewijk XIV een grote bloei door. Het romantische levensgevoel komt tot uiting in de onderwerpen van het ballet: onmogelijke liefdes, verre landen en sprookjes. Ook de techniek wordt aangepast aan het karakter van de romantiek. Om de indruk van 'zwevende' danseressen te wekken, ontstaat de spitzen techniek. Ook de witte, halflange tutu als kostuum suggereert dat de danser een licht, bovennatuurlijk wezen is.

 

Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen zoals dans, schilderen, tekenen, beeldhouwen, film, interactieve media, etc. Een vroege betekenis van het woord 'kunst' is kunde of ambacht. Foto's, films, muziek en zelfs bepaalde websites kunnen tegenwoordig kunst genoemd worden. Het creëren van opzichzelfstaande werken is lang een voorwaarde geweest om iets kunst te noemen. Dans (van het Franse danse) is een sport, kunstvorm of een sociaal gebeuren dat meestal op beweging duidt van het lichaam, vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm. Soorten variëren van streekgebonden dansen zoals volksdansen en flamenco en internationale dansen zoals Latin en Tango tot klassiek ballet. Dansbewegingen kunnen op zichzelf staand betekenisloos zijn, zoals bij ballet of internationale dans, maar als er een ritme in wordt gemaakt kan er een verhaal mee worden verteld. Dans kan ideeën laten zien of verhalen vertellen.

 

Dansen is een sport en wordt dikwijls lacherig tegenaan gekeken. Van de mensen die regelmatig, maar minder dan één keer per week dansen, ziet bijna een kwartdeel dansen als een sport en van de mensen die één of meer keer per week dansen ziet ruim de helft dit als een heuse sport. Dansen kun je alleen doen, als paar of in een groep. Je kunt zeer intensieve dansen doen maar ook de rustige kant van het dansen prefereren. Het dansen kent vele kanten en vele mogelijkheden. Een kleine opsomming van mogelijke danscursussen: stijldansen, moderne dans, rock 'n' roll, salsa, streetdance, breakdance, jazz ballet en buikdansen. Veel cursussen worden in een dansschool gegeven, maar tegenwoordig bieden ook sportscholen en culturele centra danscursussen aan. Veel spiergroepen van armen, benen en romp worden gebruikt. Bij Latijns-Amerikaanse dansen wordt 'veel in de vloer gedanst', d.w.z. bij de voorwaartse en achterwaartse passen wordt de voet eerst op de bal en dan op de hak geplaatst. Zo alleen al worden de voetspieren, enkelbanden en kuitspieren steeds even onder spanning gebracht. Ook het leren en onthouden van de danspasjes en dansfiguren houden de hersencellen constant aan het werk. Dit houdt onze brein zeker langer in een goede en dus gezonde staat. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat tijdens het dansen in de hersenen meer endorfine vrij komt. Endorfine is een lichaamseigen stof die er voor zorgt dat we ons lekker voelen. Het werkt zelfs pijn onderdrukkend.

Zo kan het ook gebeuren dat je op de dansvloer ineens je verlegenheid van je afwerpt. Of je ontdekt zachte of juist krachtdadige kanten in je waar je je niet zo bewust van was. Weet je wat zo fijn is van bewegen en dansen? Je ontdekt andere aspecten van jezelf ! Zonder daar bewust mee bezig te zijn, kan zich dat zomaar naar je dagelijks leven vertalen. Leren dansen van de Tango in Argentinië is een droom die ik koester, maar ik besef ook dat dit veel geld gaat kosten. Maar toch jaag ik mijn dromen na. Dit doe ik onder anderen door passief geld te verdienen. Aan jou ook deze keuze: Laat je je nog langer leiden door te sparen, wachten op het winnen van de lotto etc. of maak de keuze dat je je focust op de dingen die je een stap verder brengt in de richting van jou dromen?

 

Om eerlijk te zijn had ik tot een paar jaar geleden zelf ook nog nooit van passief inkomen gehoord. Dus een van de redenen dat niet iedereen dit doet is omdat heel veel mensen deze manier van passief inkomen vergaren gewoon niet kennen. Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen? Wil je weten hoe ik geld verdien via internet marketing op een manier wat iedereen kan realiseren? Klik dan op onderstaande button. 

Eerste blog

28-10-2013 09:10

Onze nieuwe blog is vandaag van start gegaan. Houdt focus hierop en wij zullen proberen je geïnformeerd te houden. Je kunt nieuwe berichten plaatsen op deze blog via de RSS feed.

<< 1 | 2 | 3