Mode door de jaren heen

28-10-2013 10:00

De middeleeuwen

Mode was in de tijd van de middeleeuwen gekoppeld aan sociale klasse. Dit hield in dat de boeren bevolking in die tijd voornamelijk eenvoudige, zelfgemaakte kleding droegen, terwijl de rijke stadslieden gekleed gingen in prachtige kleding gemaakt van luxe stoffen als fluweel en zijde. De mannen van het platteland droegen kleding tot boven hun knieën met eronder een maillot. Op het hoofd werd een soort capuchon gedragen, tegen wind en regen. De schoenen waren in die periode nogal puntig. Vrouwen droegen langere kleding dan mannen. De rijke stadslieden (de adel) droegen mantels. De jurken van de vrouwen reikten tot over de enkels. De kleuren van de kleding van de rijken had veelal een bepaalde betekenis.

De Renaissance

De mens van de renaissance was de strakke kleding van de middeleeuwen zat. Mensen wilde zich vrijer kunnen bewegen. Ze knipten kleding open en maakten ze wijder. Hiermee begint de spletenmode die de gehele 16e eeuw duurde. Alle onderdelen zoals mouwen en broekspijpen werden van een split voorzien. De mode werd in die tijd bepaald door de rijke kooplieden. De kleding was donker en zeer pronkerig en er werden bovendien opzichtige gouden kettingen en ringen gedragen. Vrouwen droegen korsetten waardoor ze een zeer strak bovenlijfje kregen. Daaronder droegen ze zeer wijde hoepelrokken tot op de enkels. De rokken zijn van voren voorzien van een ruime split. De mannen in Engeland en Duitsland droegen grote vierkanten jassen gevoerd met bont. De mannen in Spanje droegen ballonbroeken met spleten en eronder lange strakke kousen. De schoenen hadden brede neuzen en waren vaak voorzien van een split. De mannen droegen veelal een baret met veer erop.

De 17de eeuw

De 17e eeuw, is voor Nederland de Gouden eeuw. Een nieuwe klasse van jonge rijke kooplieden ontstond. Deze gingen zich kleden als adel. Ze gebruikten kleurrijke, dure stoffen met veel kant. Ouderen houden echter nog lang vast aan de kleding van de Renaissance, het zwarte regentenkostuum. Het haar zat onder een mutsje. Dit bestond uit een ondermuts en daarboven een siermutsje. De man in Nederland draagt een knielange pofbroek. Hij draagt een hoed van beverhaar. De band van de hoed was van zilver en werd versiert met edelstenen. In de tweede helft van de 17de eeuw , de Barok, is alle kleding statig, maar ook indrukwekkend. Alle versieringen zijn zwaar en symmetrisch. Er wordt veel gebruik gemaakt van tegenstellingen in vormen, maar ook in kleuren. De kleuren zijn dieper en warmer. Kleding straalt macht en trots uit, zowel voor mannen als voor vrouwen.

De 18de eeuw

De rijke vrouwen droegen in deze periode extreem wijde jurken, die waren versierd met kant en linten. De taille van de jurk was zeer smal. Hierdoor leken de vrouwen erg slank. Vooral kapsels trekken de aandacht. Pruiken worden steeds rijker versierd. Ze konden soms een halve meter hoog zijn. De heren droegen schoenen met grote gespen, witzijden kousen, een nauwsluitende kniebroek, een lang en prachtig geborduurd vest en een jas. Een kanten kraag, kanten manchetten en een kleine driekantige steekhoed.

De 19de eeuw

Door de Franse revolutie kwam er een einde aan de overdadige versieringen van de kleding. Vrouwen droegen een eenvoudige vormloze japon met korte mouwtjes. De taille zit hoog, net onder de borsten. Vlak onder de buste en aan de wijd uitgesneden hals werd de jurk met een bandje gerimpeld. Dit doet denken aan de tunica die met een koord om het middel werd vastgebonden. Er worden doorzichtige stoffen gebruikt, zoals mousseline en tule. Na 1850 werden de rokken weer heel wijd. De onderrokken werden in die tijd verstevigd door paardenhaar. Natuurlijk was deze kleding erg onhandig en de ‘tournure' deed zijn intrede. Dit was een rok, die alleen extra ruimte had aan de achterkant. Dit benadrukte het achterwerk van de vrouwen. Een erg belangrijk feit in de 19e eeuw is de opening van het eerste Haute-couture huis in 1858 in Parijs. Dit werd gedaan door modeontwerper Charles Frederick Worth.

De 20ste eeuw

Paul Poiret wilde de mode veranderen. Hij ontwierp zijn jurken zo dat er geen korset meer nodig was. De kleding was comfortabel en gaf bewegingsvrijheid. De kleding had geen taillelijn, maar was alleen iets strakker onder de boezem. Verder viel de jurk losjes naar beneden en bevatten zijn ontwerpen veel oriëntaalse invloeden. Hij gebruikte fijne, zachte stoffen en zorgde voor kleuren als dieprood, roze, groen en geel. Toen de eerste oorlog uitbrak, kwam de modewereld voor een groot deel stil te liggen. Veel mensen gingen het leger in. Pas in de jaren 20 werd de modewereld weer wakker. De kledingindustrie ontdekte toen hoe het grote publiek kon worden bereikt via de amusementsindustrie. Steeds meer mensen gingen zich kleden volgens de laatste mode en bezochten de bioscoop, theaters en bars.

De jaren ‘30

Na de Wall Street-crash in 1929, kwam er binnen de maatschappij een terugkeer naar de traditionele waarden. De vrouw moest voor de kinderen en het huishouden zorgen en netjes gekleed zijn. Het rechte, sportieve uiterlijk van de voorgaande jaren werd verruild voor een traditionele en elegante vrouwelijke look. De taille werd weer benadrukt en de hoeden werden groter. Vrouwen droegen ook steeds vaker mantelpakjes. Het nieuwe ideaalbeeld had brede schouders (door schoudervullingen) en smalle heupen, hierdoor ontstond een driehoekvorm. De mouwen van jasjes en blouses waren lang en wijd en de rok reikte tot halverwege de kuit. Versiering was de parelketting. Avondjurken waren langer en schuin gesneden en waaierden uit vanaf de heup of van satijn, de zogenaamde halterlijnjurken.

1940

Smalle taille met lange rok. Mannen in pak met hooggesloten jas en strakke broek.

1950

Rock-'n-roll: wijde rokken met petticoats, paardenstaarten en platte schoenen. Jongens met jeans, kuiven en leren Jacks.

1960

Rok boven de knie, minirok en hotpants. De mannenkleding krijgt meer kleur.

1970

Rokken tot op de enkels en wijd uitlopende broekspijpen.

1980

Schoudervullingen en  invloeden vanuit meerdere culturen. Men gaat sportkleding als gewone kleding dragen.

1990

Kleding sluit nu meer aan met het lichaam. Naveltruitjes en heupbroeken worden steeds meer gedragen door meisjes.

Vanaf 2000

Vrouwen en meisjes droegen schoenen en laarzen met ronde of platte tenen. Opgedirkt, vrouwelijke stijlen werden opnieuw geïntroduceerd in de loop van het decennium, als damesmode afgestapt van de meer unisex stijlen van de jaren 1990. Vanaf 2001, droegen de vrouwen denim minirokken , burberry , hip-hop geïnspireerde joggingbroek, ugg boots , Daisy Dukes , geript "distressed" jeans, flip-flops , poncho's , wijd uitlopende broeken , denim jasjes, preppy polo shirts met geknald kragen , en tank bovenaan het blootstellen van het middenrif. Kleuren zoals baby blauw , geel en roze waren populair.

Wil jij met eigen ogen de mode zien van tegenwoordig in één van de grootste modesteden te wereld: Parijs, Milaan, New York of een andere stad, alleen je hebt het geld er niet voor, bent ervoor aan het sparen? Dan heb ik hier een mogelijkheid om je droom eerder te verwezenlijken.  Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen en met dit verdiende geld deze steden kan bezoeken? Wil je weten hoe je via online marketing, door het binnenhalen van leads, creëren van traffic en uiteindelijk de verkoop van je product geld kan verdienen, druk dan op de onderstaande link. Ik zal je dan uitgebreid informeren over deze mooie manier van online passief inkomen verdienen. Aan jou de keuze! Druk op de link en laat je niet langer leiden, maak deze keus die je een stap dichter bij je dromen brengt!