Het ontstaan van mode

28-10-2013 09:56

 

Vroeger was mode enkel bedoeld om het lichaam te beschermen tegen invloeden (kou, regen etc.) van buitenaf. Vandaag de dag zie je dat mode veel meer een manier is om jezelf mooi te maken en je te onderscheiden van andere (groepen) mensen.

Volgens Wikipedia is mode: "De manier waarop kleding, leefstijlen en opvattingen op een bepaald moment in de tijd aantrekkelijk worden gevonden. Mode was vroeger dat wat 'voorgeschreven' werd door de modehuizen, maar tegenwoordig meer en meer een afspiegeling van op straat ontstane kledingstijlen die dan door de stijlbureaus en mode bedrijven opgepikt worden. 

Mode bestaat al heel lang. Misschien nog niet in de tijd van Adam en Eva, maar zeker in de tijd van de Grieken en Romeinen werd er al veel aandacht aan besteedt. In de Middeleeuwen zie je bij de Adel de meest chique kleding voorbij komen. Kleding was in die tijd zeer gekoppeld aan de sociale klasse waartoe je behoorde. Het gewone volk liep in die periode namelijk nog in ouwe vodden. Na de Franse Revolutie veranderde dit.

Toen ik 14 jaar was droeg ik broeken met wijd uitlopende pijpen. Ik dacht op die leeftijd dat dat enorm vernieuwend en hip was. Een aantal jaar later was deze broek volkomen ongepast en raakte de baggy jeans in. Inmiddels, weer een aantal jaar later zie ik, naast de skinny jeans, de broek met wijd uitlopende pijpen weer terugkomen.

De boodschap van bovenstaand stukje is dat mode een soort cirkel doorloopt met hier en daar wat excentrieke uitspattingen. Daarnaast is het bij de ene cultuur uit den boze voor vrouwen om met blote borsten te lopen en binnen een andere cultuur bizar om met bikini te lopen. Het is niet geheel duidelijk waardoor mode verandert. Wel zie je dat er na een grote gebeurtenis vaak een reactie ontstaat op het gebied van mode. Na de Tweede Wereld oorlog ontstond de New Look. De new look was een reactie op de militaristische vrouwenmode die tijdens de oorlog werd opgedrongen. Dankzij de vrouwelijkheid en romantiek van deze nieuwe stijl, werd deze ervaren als een ware revolutie na de donkere oorlogsjaren.

Mode richt zich vandaag de dag vooral op jonge mensen. Vrouwen willen zich onderscheiden van mannen en dragen daarom kleding waarin hun vrouwelijk lichaam extra zichtbaar is. Te denken valt hierbij aan: versiering in het haar, pumps, sjaaltjes, tailleriemen, veel sieraden etc.

Bijna iedere dag is er wel een programma op televisie wat gaat over fashion en uiterlijk. Het beste voorbeeld hiervan is de maandagavond van RTL4. Opeenvolgend kan je hier 's avonds kijken naar Hollands Next Top Model, Project Catwalk en Janice Dickenson Modelling Agency. Ruim drie uur lang televisie over make-up, fashion, diëten, modellen, magazines en glamour. Overal gaat het om mooi zijn, de beste zijn, degene zijn met het meest perfecte lichaam, de mooiste kleding en het knapste koppie.

In tijdschriften wordt de nieuwste mode geshowd door meisjes met maatje 34 en in etalages van kledingwinkels staan paspoppen met maatje 36. Ben je wat voller of gewoon vrouwelijker, dan ben je "minder mooi" en staat de speciaal ontworpen voor maatje 36 kleding je toch wat minder leuk dan hoe het eruit zag in dat ene tijdschrift.... Vreemd eigenlijk, want de gemiddelde Nederlandse vrouw heeft toch echt maat 40/42!

Voor veel meiden is het modellenleven een droom. Met name voor meiden die in het dagelijks leven niet "echt" gezien lijken te worden door hun omgeving. Als je model bent, word je door iedereen gezien, geambieerd, sta je op voorpagina's van glimmende glossy's en leef je een glamourleven....althans, dat is wat veel meiden denken.

Een tijdje geleden vertelde een meisje van 15 jaar oud mij dat ze foto's van zichzelf naar een zeer gerenommeerd modellenbureau had gezonden. Het was een bureau wat per jaar niet meer dan zo'n 12 nieuwe modellen in haar bestand opneemt.

Naast het feit dat dit meisje niet langer was dan 1,60 meter en zij geen postuur had voor een maatje 34, had zij ook geen bijzonder knap of apart gezichtje. Zij werd dus direct afgewezen door het modellenbureau op grond van het gegeven dat ze niet de juiste maten had......Nog de volgende dag besloot dit meisje op dieet te gaan. Ze vroeg me: "Misschien dat ze me wel willen als ik tien kilo lichter ben?"

Los van het feit dat er maar weinig meiden zijn die aan de strikte eisen van een modellenbureau kunnen voldoen, is ook de droom van het modellenbestaan niet altijd even glamorous als men denkt. Veel modellen reizen van hot naar her en zijn hierdoor weinig thuis. Je bent voortdurend bezig met je uiterlijk en je lichaam. Een groot gedeelte van de dag loop je door een onbekende stad zoals Milaan op weg naar castings.

Castings zijn een soort van audities en vinden overal en nergens door de stad plaats. Jonge meiden die starten als model raken hierdoor nogal eens de weg kwijt. Bij een casting wordt er naar je foto's gekeken die je bij je hebt in een boek (portfolio). Er wordt weinig gesproken en vaak sta je binnen een paar minuten weer buiten om je weg te vervolgen naar een andere casting. Natuurlijk gaan er veel meer meiden naar de castings waar jij heen bent geweest. Soms zelfs wel honderden andere meiden en moet je uren wachten. De kans dat je daadwerkelijk geboekt (uitgekozen) wordt voor een opdracht is dus niet altijd zo groot.

Na een lange dag door de stad sjouwen, kom je veelal terug in een door het modellenbureau gehuurd appartement, waar meerdere meiden verblijven. De volgende dag moet je weer vroeg opstaan om naar nieuwe castings te gaan. Echt uitgaan of leuke dingen ondernemen is er veelal niet bij. De komende twee dagen zijn volgeboekt met castings en daarna vlieg je 's morgens, al hopend geboekt te worden voor een opdracht, vroeg terug naar Amsterdam. Hoezo glamorous.....?

Wil jij de wereld zien zonder afhankelijk te zijn van een baan. Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen en met dit verdiende geld een wereldreis maken? Wil je weten hoe je via online marketing, door het binnenhalen van leads, creëren van traffic en uiteindelijk de verkoop van je product geld kan verdienen, druk dan op de onderstaande link. Ik zal je dan uitgebreid informeren over deze mooie manier van online passief inkomen verdienen. Aan jou de keuze! Druk op de link en laat je niet langer leiden, maak deze keus die je een stap dichter bij je dromen brengt!