HET ONTSTAAN VAN DE SNEAKER ALS TERM EN TREND

28-10-2013 10:11

Tegenwoordig is de sneaker niet meer weg te denken uit het sportfashion straatbeeld. De schoenen waar je vroeger mee sportte, kun je tegenwoordig gewoon overdag in het dagelijks leven aan. Ze heten geen sportschoenen meer, je noemt ze nu sneakers. Het is weer modisch verantwoord om sportschool chic gekleed te gaan naar college, werk of een feestje.

Helemaal "Where Sport Meets Fashion' dus. Maar hoe is het allemaal begonnen met de sneaker?

Dieven 'sneaken'

De sneaker dankt zijn naam aan de bijna onhoorbare kwaliteit van de rubberen zolen. De sneaker, die nu zo'n grote trend is, is in de 19e eeuw uitgevonden door een politieagent. Zijn zware en logge politiedienstschoenen maakten te veel lawaai tijdens het besluipen van criminelen.

Het verhaal gaat dat deze handige politieagent een schoen ontwierp met een rubberen zool die ideaal was om geluidloos naar bandieten te 'sneaken'. Echter waren deze schoenen erg oncomfortabel en zeer onhandig aangezien er toentertijd nog geen verschil gemaakt werd in de vorm van een aparte linker- en rechterschoen/zool.

Medio 1892 ontwierp U.S. Rubber Company een aangenamer paar sneakers met een canvas top en een aangenamere rubberen zool. Deze eerste 'echte' sneakers krijgen de naam Keds mee.

In 1908 creëert Marquis Converse de eerste Converse sneaker. Deze werd in eerste instantie beschouwd als de typische gymschoen. In 1917 werd vervolgens de eerste Converse All Star geproduceerd. Deze Converse All-Stars of Chuck Taylor All-Stars zoals deze ook genoemd werd, groeit uit tot een grote hit onder basketballers in USA.

Vanaf 1917 begint de sneaker een grote populariteit te ontwikkelen en wordt er gestart met het massa produceren van dit schoeisel door verschillende merken.

Internationalisering

In 1924 komt de internationale concurrentie tegen het Amerikaanse Keds en Converse opzetten. Adi en Rudolph Dassler richten de Gebrüder Dassler Shuhfabrik op in de plaats Herzogenaurach, Duitsland.

In 1931 produceerden de Gebrüder Dassler hun eerste tennisschoen. Als reactie hierop kwam Converse met een nieuw soort schoen, de Converse Jack Purcell. Deze schoen is vernoemd naar de ooit beroemde badminton- en tenniskampioen met dezelfde naam.

Toen tegen het einde van de jaren '50 de ruzie ontstond tussen beide Dassler broers - waarop de twee uit elkaar gingen - richtte Rudolph Dassler vervolgens de Puma Shuhfabrik op. Adolf Dassler noemde het bedrijf adidas, naar zijn bijnaam Adi Dassler. 

Phil Knight en Bill Bowerman startten in de jaren' 60 de Blue Ribbon Sports fabriek. Later werd de naam BRS vervangen door Nike. Bill Bowerman imponeerde de sportbranche door rubber te gieten in een wafelijzer, geleend van zijn vrouw. Het resultaat is de basis van de populaire Nike Waffler Racer zool. Deze sneaker werd door vier van de top zeven hardlopers op de pre-Olympische Spelen van 1972 gedragen.

De sportschoenen werden toentertijd zo'n succes door hun lage prijs en makkelijke verkrijgbaarheid. In die tijd werd de sneaker ook een echte hit nadat enkele bekende Hollywoodsterren sneakers droegen en hiermee bekendheid creëerden onder de jeugd die daar uiteraard gevoelig voor waren. Onder meer dankzij de stoer en stylish geklede filmster James Dean stonden de kids in de rij voor een paar 'verse' sneakers.

Sponsoring en muziek

Toen in de jaren ’70 de hiphop opkwam, werd de sneaker ineens een fashion item. Met behulp van populaire hiphopgroepen als Run DMC steeg de populariteit van de witte Adidas Superstar sneaker tot een ongekende hoogte. Adidas pikte dit succes op en ondertekende een sponsorcontract met de hiphop groep. Hierdoor ontstond het eerste samenwerkingsverband tussen een sneakermerk en de muziekwereld.

Nike kon niet achterblijven en verbindt de basketballer Michael Jordan en zijn naam aan de Nike Air Jordan. Basketbal legende Michael Jordan ondertekent in 1984 een contract met Nike, waarin hij plechtig belooft voortaan alleen maar Air Jordans van het sportmerk te dragen. Iedereen moest vervolgens een paar 'Jordans' in huis hebben, anders hoorde je er niet bij!

Later in de jaren' 80 wordt de slogan "Just do it" van Nike uitgerold en is nog steeds zeer bekend bij het grote publiek.

Hollands glorie

Naast de wereldwijd bekende merken heeft Nederland zijn eigen sneakermerken: Quick en Cruyff Classics. Quick is bekend geworden door zijn voetbalschoenen. De jaren '50, '60 en '70 zijn de hoogtijdagen van het merk. In die jaren speelden de meest bekende Nederlandse voetballers op schoenen van het merk Quick. Onder andere Abe Lenstra, Faas Wilkes, Coen Moulijn, Piet Keizer, Ruud Geels, Sjaak Swart en Dick Nanninga speelden de sterren van de hemel op dit heerlijke lederen schoeisel, de Quick Captain genaamd. Na jaren van afwezigheid is Quick weer helemaal terug en ligt de nadruk nu meer op schoenen en kleding die worden gedragen als sportieve mode.

Cruyff Sportsbrand en later Cruyff Classics is ontstaan nadat Johan Cruyff in de jaren '70 besloot om zijn eigen functionele en stijlvolle kledinglijn te ontwikkelen. Zijn filosofie was om niet alleen functionele kleding te creëren, maar daarnaast ook een stijlvol merk met even stijlvolle kledingcollecties te lanceren. Emidio Lazzarini - een bekende Italiaanse ontwerper, tevens goede vriend van Johan Cruyff - werd nauw bij de ontwikkeling van Cruyff Classics en Cruijff schoenen betrokken. Cruijff Classics is een fantastisch merk dat breed wordt gedragen door Dennis Bergkamp, Gerald Vanenburg, John van het Schip en natuurlijk Marco van Basten. Cruijff Classics, een puur merk dat historie, passie en fashion uitstraalt en dit zie je ook duidelijk terug in de Cruijff schoenen. Tegenwoordig zijn de schoenen nog steeds geïnspireerd op het design van de bekende Italiaanse top ontwerper Emidio Lazzarini.Ilovesneakers

Tenslotte kan je dus stellen dat de sneaker eigenlijk vanaf 1892 tot anno 2013 'hot' is geweest in het straatbeeld. Zelfs in de 'high end' modescene is de sneaker niet meer weg te denken. De een na de andere grote of talentvolle modeontwerper maakt een exclusieve collectie voor een sportmerk of creëert zijn eigen sneakercollectie zoals Alexander McQueen, Isabel Marant en Marc Jacobs.

Toch dragen de meeste 'gewone' mensen en bekende celebs, nog het liefst de vintage sneakers van de bekende sportmerken als Nike, Converse, Puma en adidas. Een enkele sneaker freaker gaat voor een bijzonder paar uit een speciale collectie van deze sportmerken of een zeer prijzig exemplaar van de grote mode huizen.

Inspiratie laat zich niet vangen en je moet er ook niet op gaan zitten wachten. Doe de dingen die je leuk vindt en dan komt het vanzelf. Heb jij nog andere tips om inspiratie op te doen? Laat het weten en deel het, blog er bijvoorbeeld over en verdien er ook nog eens geld mee door jouw ervaringen uit te wisselen. Wil je weten hoe ik dat doe? Klik dan op onderstaande button.