Dansen als kunst

28-10-2013 09:42

Dans is waarschijnlijk zo oud als de mensheid. Veel dansen hadden te maken met de heersende landbouwcultuur en waren vaak religieus of ritueel van aard. Toch blijft de wereldse functie van dansen als vermaak en plezier bestaan. In de Renaissance wordt dans verheven tot een kunstvorm. Deze dans heeft regels, vastgestelde passen met een voorgeschreven wijze van uitvoering. Juist daarom maakte het hofballet tijdens de regeringsperiode van Lodewijk XIV een grote bloei door. Het romantische levensgevoel komt tot uiting in de onderwerpen van het ballet: onmogelijke liefdes, verre landen en sprookjes. Ook de techniek wordt aangepast aan het karakter van de romantiek. Om de indruk van 'zwevende' danseressen te wekken, ontstaat de spitzen techniek. Ook de witte, halflange tutu als kostuum suggereert dat de danser een licht, bovennatuurlijk wezen is.

 

Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen zoals dans, schilderen, tekenen, beeldhouwen, film, interactieve media, etc. Een vroege betekenis van het woord 'kunst' is kunde of ambacht. Foto's, films, muziek en zelfs bepaalde websites kunnen tegenwoordig kunst genoemd worden. Het creëren van opzichzelfstaande werken is lang een voorwaarde geweest om iets kunst te noemen. Dans (van het Franse danse) is een sport, kunstvorm of een sociaal gebeuren dat meestal op beweging duidt van het lichaam, vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm. Soorten variëren van streekgebonden dansen zoals volksdansen en flamenco en internationale dansen zoals Latin en Tango tot klassiek ballet. Dansbewegingen kunnen op zichzelf staand betekenisloos zijn, zoals bij ballet of internationale dans, maar als er een ritme in wordt gemaakt kan er een verhaal mee worden verteld. Dans kan ideeën laten zien of verhalen vertellen.

 

Dansen is een sport en wordt dikwijls lacherig tegenaan gekeken. Van de mensen die regelmatig, maar minder dan één keer per week dansen, ziet bijna een kwartdeel dansen als een sport en van de mensen die één of meer keer per week dansen ziet ruim de helft dit als een heuse sport. Dansen kun je alleen doen, als paar of in een groep. Je kunt zeer intensieve dansen doen maar ook de rustige kant van het dansen prefereren. Het dansen kent vele kanten en vele mogelijkheden. Een kleine opsomming van mogelijke danscursussen: stijldansen, moderne dans, rock 'n' roll, salsa, streetdance, breakdance, jazz ballet en buikdansen. Veel cursussen worden in een dansschool gegeven, maar tegenwoordig bieden ook sportscholen en culturele centra danscursussen aan. Veel spiergroepen van armen, benen en romp worden gebruikt. Bij Latijns-Amerikaanse dansen wordt 'veel in de vloer gedanst', d.w.z. bij de voorwaartse en achterwaartse passen wordt de voet eerst op de bal en dan op de hak geplaatst. Zo alleen al worden de voetspieren, enkelbanden en kuitspieren steeds even onder spanning gebracht. Ook het leren en onthouden van de danspasjes en dansfiguren houden de hersencellen constant aan het werk. Dit houdt onze brein zeker langer in een goede en dus gezonde staat. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat tijdens het dansen in de hersenen meer endorfine vrij komt. Endorfine is een lichaamseigen stof die er voor zorgt dat we ons lekker voelen. Het werkt zelfs pijn onderdrukkend.

Zo kan het ook gebeuren dat je op de dansvloer ineens je verlegenheid van je afwerpt. Of je ontdekt zachte of juist krachtdadige kanten in je waar je je niet zo bewust van was. Weet je wat zo fijn is van bewegen en dansen? Je ontdekt andere aspecten van jezelf ! Zonder daar bewust mee bezig te zijn, kan zich dat zomaar naar je dagelijks leven vertalen. Leren dansen van de Tango in Argentinië is een droom die ik koester, maar ik besef ook dat dit veel geld gaat kosten. Maar toch jaag ik mijn dromen na. Dit doe ik onder anderen door passief geld te verdienen. Aan jou ook deze keuze: Laat je je nog langer leiden door te sparen, wachten op het winnen van de lotto etc. of maak de keuze dat je je focust op de dingen die je een stap verder brengt in de richting van jou dromen?

 

Om eerlijk te zijn had ik tot een paar jaar geleden zelf ook nog nooit van passief inkomen gehoord. Dus een van de redenen dat niet iedereen dit doet is omdat heel veel mensen deze manier van passief inkomen vergaren gewoon niet kennen. Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen? Wil je weten hoe ik geld verdien via internet marketing op een manier wat iedereen kan realiseren? Klik dan op onderstaande button.