10 shopping tips

31-10-2013 09:21

Wie moet er in deze tijd niet - heel ordinair gezegd - op de centen letten? Vooral op het gebied van de luxe artikelen moeten we pas op de plaats maken. Toch moet het jou als crisisbewuste fashionista's ook dit seizoen gaan lukken om er - met een beperkt budget - weer trendy en up-to-date uit te zien. Hier zijn onze shopping- en kledingtips.

1. Koop alleen dingen die je echt mooi vindt

Het criterium 'Heb ik het echt nodig?' Mode is een luxe artikel. Als je een aankoop op modegebied doet dan moet het iets 'extra's' zijn. Dat geeft juist de vreugde. Het is als het koekje bij de koffie na de maaltijd. Je hebt geen trek meer en het is eigenlijk overbodig maar daarom dubbel zo lekker. Zelf houd ik daarom liever het criterium 'Vind ik het écht mooi?' aan. Koop alleen dingen die helemaal naar je zin zijn en toegevoegde waarde voor je garderobe hebben. Koop dingen die eruit springen, die bijzonder zijn en die niet lijken op de dingen die je al hebt.

2. Neem bedenktijd

Ga niet over één nacht ijs maar denk goed na voordat je tot een aankoop overgaat. Je kunt er het beste een nachtje over slapen. Dan heb je ook de gelegenheid om alvast te bedenken hoe je het kledingstuk waar je je oog op hebt laten vallen wilt gaan dragen en combineren. In veel gevallen zul je merken dat je uiteindelijk toch niet tot de aankoop overgaat omdat het het toch niet helemaal was.

3. Shoppen voor ideeën

Ga eens idee-shoppen. Shoppen zonder portemonnee, enkel en alleen om ideeën op te doen. Kijk goed naar wat je in de kledingrekken ziet, pas de dingen die je aanspreken, bestudeer de etalages en paspoppen voor creatieve combinaties en observeer de outfits van de mensen (en het winkelpersoneel) om je heen. Heb je dat allemaal gedaan... Kijk dan eens wat je nog in je kast hebt hangen. Vast meer dan je denkt!

4. Bezoek outlets en discount stores

Er zijn steeds meer outlets en discount stores waar je interessante merken voor redelijk zachte prijzen kunt vinden. Ben je een merkenfan, dan vormen zij vast een paradijs voor je. Maar pas op! De koopwaar mag dan flink in prijs verlaagd zijn, absoluut gezien zijn de prijzen vaak toch nog erg hoog. Het gevaar is dat je toch meer uitgeeft dan je wilde. Wees daarom vooral in dit soort winkels superkritisch en gun jezelf bedenktijd. Heb je moeten reizen om bij de store te komen en kun je niet gemakkelijk later nog eens terugkomen, loop er dan uit voor een kopje koffie voordat je tot kopen overgaat.

5. Collecties voor recessionista's

Sommige modemerken spelen handig op de crisis in en komen met collecties voor recessionista's ofwel voor fashionista's met een beperkt budget. Kijk eens of jouw geliefde merk al een lijn voor recessionista's op de markt heeft gebracht.

6. Ga shoppen met duidelijke ideeën

Om op het rechte pad te blijven (d.i. niet teveel uit te geven), kun je het beste gaan shoppen met duidelijke ideeën. Noteer wat je dit seizoen graag zou willen hebben en beslis welk item voorrang moet krijgen. Trek er dan op uit om dat item te vinden (en laat je niet afleiden door de andere, ongetwijfeld mooie dingen die je tijdens het winkelen ziet).

7. Trek meer tijd voor het winkelen uit

Kocht je vroeger misschien alles in dezelfde boetiek, nu is het tijd om eens rond te gaan kijken of je sommige dingen niet ergens anders goedkoper kunt krijgen. Loop eens bij winkels binnen waar je nog nooit geweest bent. Vergelijk de prijzen en de kwaliteit. Vooral basics mogen wel wat goedkoper zijn. Je zoektocht naar mooie dingen met acceptabele prijzen zal misschien tijdrovend zijn, maar kan interessante resultaten opleveren.

8. Ga voor unieke dingen

Stap af van de trends en de 'musthaves'. Het tijdperk van de 'it-items' (it-bags en it-schoenen) is voorbij. In de mode is er een tendens naar alles wat uniek, persoonlijk en speciaal is. Ga daarom voor dingen die jou persoonlijk aanspreken. Zo voorkom je dat je thuiskomt met aankopen die over een paar maanden alweer uit de mode zijn.

Nog twee extra tips die niet met shoppen maar wel met 'budgetmode' te maken hebben:

9. Laat je kleding vermaken (of vermaak je kleding zelf)

Zelf kleren maken komt door de tijdsgeest (lees: de crisis) weer helemaal terug. Het is gezellig, houd je van de straat (waardoor je buitenshuis minder geld uitgeeft) en ook eens productief. Breien en borduren. Maar ook het zelf kleding maken of het vermaken daarvan. Haal de mouwen van die blazer die je al jaren niet meer draagt. Of maak de mouwen korter. Zet een bontkraag op een oud jasje. Moderniseer de dingen die je nog hebt hangen. Ben je niet handig met naald en draad, ga dan op zoek naar een handige en niet al te dure kleermaker.

10. Wees zuinig op de kledingstukken die je hebt

Behandel je kleding met respect zodat de items langer mee gaan. Kleine dingen waar je op kunt letten: 

Voorkom dat je tas of riem je kleding rul of kapot maakt. Draag alleen ceintuurs met een zachte achterkant of dek de achterkant met plakband af. Heb je een tas die langs je kleding schuurt, draag 'm dan niet aan je schouder maar houd het hengsel in je hand (niet gemakkelijk en zwaar, we weten het!).

Vermijd vlekken zoveel mogelijk.

Hang je kleding na het dragen te luchten. We zullen je niet zeggen dat je je kleding niet moet wassen, maar bedenk wel dat je kleding door veel wasbeurten erop achteruit gaat.

Berg je kleding goed op en controleer je garderobekast regelmatig op motten. Er bestaan tegenwoordig mottenvallen (bij de drogist). Vang je er eentje, dan is het tijd om snel in actie te komen.

Wil jij met eigen ogen de mode zien van tegenwoordig in één van de grootste modesteden te wereld: Parijs, Milaan, New York of een andere stad, alleen je hebt het geld er niet voor, bent ervoor aan het sparen? Of wil jij niet afhankelijk zijn van de crisis en op low budget moeten shoppen?

Dan heb ik hier een mogelijkheid om je droom eerder te verwezenlijken.  Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je passief inkomen kunt verdienen en met dit verdiende geld deze steden kan bezoeken of vrij kan kopen wat je zou willen? Wil je weten hoe je via online marketing, door het binnenhalen van leads, creëren van traffic en uiteindelijk de verkoop van je product geld kan verdienen, druk dan op de onderstaande link. Ik zal je dan uitgebreid informeren over deze mooie manier van online passief inkomen verdienen. Aan jou de keuze! Druk op de link en laat je niet langer leiden, maak deze keus die je een stap dichter bij je dromen brengt!